Deze week hebben we een fantastische ontdekking gedaan in onze tuin. Honderden vuurvliegjes die een heel lichtspektakel tevoorschijn toveren. Als we de lichten doven in onze tuin is het pikdonker. Als je dan even naar het midden van de tuin gaat begint de magie. Je ziet ze plots overal.
Weinig natuurverschijningen zijn zo magisch als de gloed van vuurvliegjes. Een lichtshow opgevoerd op vroege zomeravonden.
We zitten in het midden van de natuur en aan de rand van het bos. De ideale plaats voor de vuurvliegjes. In het begin zie je hier en daar een lichtje verschijnen en twijfel je wel of er echt iets is, hoe langer je wacht, hoe meer knipperende lichtjes je ziet verschijnen. Je wordt er stil van, allemaal dwarrelende lichtjes. Echt een magische ervaring.
Het is moeilijk om op foto weer te geven wat je echt ziet. In het echt is het vele malen mooier.
Het meest opvallende kenmerk van glimwormen of vuurvliegjes is dat ze licht geven. Dit kunnen ze via lichtorganen in hun achterlijf. Glimwormen of vuurvliegjes zijn kevers. En geen wormen of vliegjes, zoals de naam doet vermoeden.
In Italië zijn er 21 soorten vuurvliegjes.
Het zijn nachtdieren die houden van vochtige plekken. Overdag verstoppen ze zich onder bladeren, stenen of andere donkere en koele plekken. In de winter schuilen ze op droge en donkere plekken en gaan ze in winterslaap, om vervolgens in het voorjaar wakker te worden. Ze komen voor aan vochtige bosranden, boven weiden en struiken, aan oevers van waterlopen en in parken. Onze tuin is op zich al een mooie weide en ligt aan een vochtige bosrand.
De meeste soorten hebben een paartijd die twee tot vier weken duurt. De liefdescode van vuurvliegjes: elke avond voeren mannetjes en vrouwtjes een baltsdans uit. Mannetjes vliegen rond en produceren een ander patroon van flitsen, afhankelijk van de soort. De vrouwtjes wachten op de grond en reageren discreet, ook met flitsen of met een vast licht, wanneer ze geïnteresseerd zijn in de paring. Elke soort heeft zijn eigen "code" van helderheid en onderbreking.
Dit fenomeen kan je zien vanaf het einde van de schemering tot ongeveer 3 uur na zonsondergang, met een piek tussen 22 uur tot middernacht.
Hier paren vuurvliegjes voornamelijk tussen juni en juli. Vuurvliegjes gebruiken pure bioluminescentie om door roofdieren te worden herkend als ze nog larven zijn. Het is het equivalent van de felle kleuren van andere insecten: het signaleert hun walgelijke smaak. In de herfst is hun zwakke licht nog te zien in het bos.
Voordat de mens het vuur uitvond, waren de enige dingen die de nacht verlichtten de maan, sterren en bioluminescente wezens, waaronder vuurvliegjes. Deze natuurlijke wonderambassadeurs zijn kevers met een zacht lichaam die een "koud licht" uitstralen door een biochemische reactie die plaatsvindt in hun buik. Vuurvliegjes nemen zuurstof op en combineren het in speciale cellen met een stof genaamd luciferine. Dit genereert een chemische reactie die in staat is licht te produceren met bijna geen warmte. Het lijkt misschien ongelooflijk, maar het licht dat door vuurvliegjes wordt geproduceerd, is misschien wel het meest efficiënte dat er bestaat. Een gloeilamp zet bijvoorbeeld ongeveer 10% van de energie om in licht, de overige 90% gaat verloren als warmte.
Een vuurvlieg daarentegen kan bijna 100% van de energie die wordt gegenereerd door de chemische reactie gebruiken om licht te produceren. Vuurvliegjes wisselen bioluminescentie baltssignalen uit die voorlopers zijn van paring.
Glimwormen geven dus licht af (en zijn dus zichtbaar in het donker) tijdens de paring, die begint als ze aan het einde van de winter geen larven meer zijn.
De beste tijd om ze te zien zijn de avonden van juni en juli, zodra de duisternis valt, tussen 22 uur en middernacht.
Ze sterven vroeg: ze brengen het grootste deel van hun leven door in het larvale stadium. In feite doen deze kevers er minstens twee jaar over voordat ze volwassen worden, wat heel kort duurt, zelfs geen twee weken voor het mannetje en zelfs nog korter voor de vrouwtjes, die sterven nadat ze hun eieren hebben gelegd.
Ik ben Gert, 36 jaar en professioneel fotograaf. Al van kinds af aan is Italië mijn favoriete vakantieland. In Italië een huisje hebben is al jaren een droom van mij.
View all posts